Snackage, student ondernemers met goesting

snackage-team

Vandaag wordt in De Kamer een wetsvoorstel gestemd voor een nieuw student ondernemerstatuut. Om te tonen wie er zoal voordeel zal ondervinden van dat statuut, stellen we u de komende weken telkens een succesvolle onderneming van studenten in Antwerpen voor. Snackage, een dienst die gezonde snacks levert aan studenten die werd opgericht door Joeri en Sasja Vandendriessche bijt de spits af.

Hoe zijn jullie tot het idee achter Snackage gekomen?

Het is zeer herkenbaar voor studenten, tijdens de blok heb je constant honger. Op die manier is tijdens de vorige juni-examens het idee gekomen van het aan huis leveren van snacks. We vonden dat gewone snacks geen toegevoegde waarde hadden, daarom kozen we voor biologische en gezonde snacks omdat dit echt wel de toekomst is voor mens en planeet. We zijn met dat idee van start gegaan en drie maanden later hadden we een volledig product, website, … Je kan stellen dat we niet hebben stilgezeten.

Hoe zouden jullie je onderneming omschrijven?

Onze onderneming kan je het best beschrijven als een ambitieuze, vooruitstrevende onderneming. Wij zijn met enkele projecten bezig en dit is er een van. Met Snackage willen wij mensen tonen dat gezond, lekker en biologisch eten mogelijk en zelfs gemakkelijk is. Voor ons was het eerst een uitdaging om die producten te vinden en te leren waarderen. Wij hebben ook ingezien dat de markt klaar is om op verovering en ontdekking te gaan in de wereld van biologisch eten.

Ons team bestaat uit ons twee. Het project is volledig ons idee, uitwerking en bestuur. Dit maakt het wel speciaal, wij hebben nagenoeg alles zelf gedaan wat met Snackage te maken heeft. Het maken van de site, ontwerpen van de doos, het maken van een financieel plan en van de algemene voorwaarden, hebben wij allemaal zelf gedaan. Dat proces was enorm leerrijk.

Wat waren de grootste obstakels die jullie zijn tegengekomen?

Zeker als jonge ondernemer, kom je heel veel obstakels tegen. Op financieel vlak zullen er voor de jonge ondernemer meestal wel obstakels zijn. We waren ons daar maar al te goed bewust van. Uiteindelijk staken we al ons spaargeld in onze projecten. Een groot risico, maar risico’s zijn eigen aan het ondernemen. We geloven dan ook sterk in het potentieel van onze projecten. Er waren ook praktische obstakels, die vooral voortvloeide uit de verschillende benodigde vaardigheden. Het leren van webdesign en -development, het zoeken van leveranciers als kleine ondernemer met een groot project, het ondervinden van de handelsgebruiken, etc. De juridische kant was dankzij onze opleidingsachtergrond een veel minder groot obstakel.

Wat heeft jullie overtuigd om te ondernemen?

Voor ons was het een kwestie van passie. Wij kijken al lang op naar ondernemers en zelf een onderneming starten, bouwen aan een eigen ‘iets’ dat was echt onze droom. Voor ons is onze onderneming het begin van die droom, waar we vele uren werk in steken en we trots op kunnen zijn.

Wij hebben vooral steun gekregen van onze familie en vrienden. Onze familie steunt ons enorm, vooral op emotioneel vlak maar ook op financieel vlak. daar zijn wij enorm dankbaar voor.

Wat is zowat de grootste aantrekkingskracht van het ondernemerschap? 

Ongetwijfeld het feit dat je het heft in eigen handen neemt. Voor sommige mensen is dit de grootste aantrekkingskracht, voor anderen stoot dit af. Ondernemen wil zeggen dat je bepaalde risico’s neemt, dat kan soms enorm veel druk met zich mee brengen en beangstigend overkomen. Wij beseffen die risico’s wel maar focussen ons op de opportuniteiten. Als ondernemer werk je volledig aan je eigen toekomst. Bijna dagelijks stelt zich een uitdagende situatie, maar het gevoel dat je iets bereikt hebt achteraf geeft enorm veel voldoening. Dat is voor ons de grootste aantrekkingskracht.

Hoe voelen jullie de combinatie met studeren aan? 

De combinatie met studeren is niet altijd gemakkelijk. Dit is zeker het geval voor Sasja die nu in zijn tweede Master zit, met heel wat vakken met wekelijkse werklast. Goed plannen en doorzettingsvermogen zijn daarom nodig voor student-ondernemers. Gevulde dagen zijn de regel en lange periodes van niets doen zijn verleden tijd als je kiest voor een onderneming als student. Hoewel de zware combinatie is ondernemen als student echt wel een meerwaarde voor je studie. Zo hebben we onze studie rechten eindelijk wat in de praktijk kunnen brengen met het opstellen van onze algemene voorwaarden en onze statuten bijvoorbeeld.

Vanaf volgend jaar zou het nieuwe student-ondernemer statuut van start gaan ,is dat iets waar jullie naar uitkijken , en zo ja waarom?

Het komt in het algemeen welgekomen, ook voor ons. Het had er al veel vroeger moeten zijn voor sommige collega student-ondernemers. Wij bevinden ons nog niet in de positie om ons een eigen loon uit te keren, dus voor ons maakt het nog niet echt uit. Wanneer die mogelijkheid zich wel voordoet zal dat wel een verademing zijn, zeer zeker. Het is ook wel spijtig dat het zo lang heeft moeten duren, want in het huidige systeem worden studenten die ondernemen eerder zwaar bestraft dan beloond.

Het ondernemersklimaat in Antwerpen, hoe ervaren jullie?

Het ondernemersklimaat in Antwerpen is op dit moment aangenaam aan het groeien. We zien bijvoorbeeld dat de Stad Antwerpen in samenwerking met de Vlaamse Overheid, de Hogescholen en Universiteit van Antwerpen allerlei initiatieven heeft lopen (zoals bv. Gate 15 en TakeoffAntwerp) die (jonge)ondernemers moeten helpen. Met de Meet & Greet-ruimte van Gate15 komen ze tegemoet aan de nood van jonge starters zoals ons door een goede vergaderruimte voor meetings en vergaderingen aan te bieden. In ‘t algemeen merk je in Antwerpen veel bruisend talent onder studenten en jongeren in het algemeen, we zien veel koffiebars, kledingwinkels en dergelijke uit de grond springen als jonge bloemen. Voor ons is Antwerpen een bakermat van ondernemerswelvaart. Er zijn zoveel leuke winkels, ideeën, evenementen die inspirerend zijn voor elke jonge ondernemer met ambitie.

 

Neem zeker eens een kijkje op de website van Snackage: http://snackage.be/

Posted on 8 December 2016 in Geen categorie

Back to Top