Ride that Bike, fietsen met een doel

ridethatbike

Dit jaar ging er een nieuw student ondernemerstatuut in voegen. Om te tonen wie er zoal voordeel zal ondervinden van dat statuut, stellen we u regelmatig een succesvolle onderneming van studenten in Antwerpen voor. Ride that Bike is vandaag aan de beurt, het werd opgericht door Sebastiaan de la Rose en yy en probeert mensen aan het fietsen te krijgen door middel van de juiste incentives.

Hoe is het idee achter ride that bike ontstaan ?

Vorig semester volgde ik (sébastien) de minor Creative technologies and entrepreneurship op KDG. Voor deze minor werden al onze theorie lessen in de praktijk uitgewerkt op een eigen project rond ecologie. Twee Klasgenoten (erasmusstudenten) en ik (sébastien) hebben uitgebreid gebrainstormd over welk soort project we wilden uitvoeren. Kort gezegd waren dit de hoogtepunten. Antwerpen is een van de steden waar mensen het meeste aantal uren in de file staan ter wereld. Wij vonden dat hier enkel op een negatieve manier op gereageerd wordt. Minder parkeerplaatsen, duurder en duurder om te parkeren, hoge boetes,… Wij wilden hier een draai aan geven en mobiliteit in Antwerpen op een positieve manier benaderen en mensen positief motiveren om een ander vervoermiddel te nemen dan de auto. Persoonlijk waren we niet zo’n fan van het openbare vervoer, aangezien dit in Antwerpen ook niet al te gewelidg werkt en er veel gebreken zijn waar wij niets aan kunnen doen, dus werd de link met het fietsen snel gelegd. Via de grote populariteit van PokemonGO op dat ogenblik kwamen we snel bij een app die je iets teruggeeft voor je moeite, een app dat je een doel geeft om te fietsen. Later kwamen we dan op het idee partners te zoeken die echte producten kunnen aanbieden als promotie voor hun zaak.

Kan je eens uitleggen hoe Ride that bike in zijn werk gaat?

Je kan de app vergelijken met 1 van de vele loop/fiets apps (Runkeeper, Runtastic, Strava,…). Hij trackt via gps je vooruitgang wanneer je een activiteit start. Dit zal met een max snelheid van 30 km/h zijn om te zorgen dat mensen met de auto er geen misbruik van maken. Voor elke kilometer die je zo fietst, krijg je een Ecro. Met die Ecro’s kan je via de app producten gaan kopen (of kortingen krijgen) bij onze partnerbedrijven. Dit kan gaan van gratis drankjes en eten tot cinematickets en nog veel meer. Het soort rewards zal afhangen van onze partners, maar we proberen een zo breed mogelijk assortiment aan te bieden dat iedereen een reden heeft om te fietsen!

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

De nabije toekomst is natuurlijk de lancering van de app. Die komt uit in september. We hebben nog verschillende ideeën om die uit te breiden na de lancering met extra features. Na een half jaar zouden we graag uitbreiden naar andere steden en binnen de 3 tot 5 jaar zouden we graag in heel Vlaanderen actief zijn. Eveneens is ons doel om tegen dan in alle grote steden minstens 50 partners hebben bij wie de fietsers rewards kunnen ophalen.

Hoe zien jullie dit nieuwe concept van activering de markt veranderen?

Wel, op vlak van consumenten denken we dat positieve motivatie altijd beter zal werken dan straffen geven. Kijk naar pokemon GO, hoeveel mensen begonnen te wandelen met als “beloning” een nostalgisch virtueel beestje? Met echte beloningen kunnen we zeker mensen overtuigen en naar de toekomst toe willen we ook meer inzetten op het competitieve karakter van de mensen dat ze samen of tegen elkaar kunnen fietsen voor bepaalde speciale beloningen. Dat zijn de dingen die mensen geïnteresseerd kunnen houden.

Op B2B vlak denken we dat het belangrijk is dat bedrijven hoe langer hoe meer inspelen op gewenste marketing. Via onze app maken bedrijven reclame, creeren traffic, zetten de spotlight op bepaalde goederen,… en de consumenten willen dit ook! Dit geeft je bedrijf een groen imago en een willingness om terug te geven aan de maatschappij. Daar bovenop komt ook nog eens dat je reclame maakt voor je bedrijf en consumenten aantrekt.

Wat is de grootste aantrekkingskracht van ondernemen voor jullie?

Wij zijn graag bezig met vanalles. En de grootste reden om echt te beginnen ondernemen was het feit dat we op deze vraag niet konden antwoorden: “waarom niet?”. Zelfs al zou ons project niet slagen, dan ben ik er zeker van dat we er veel van geleerd hebben en nog gaan leren. De toekomst is een hele uitdaging voor ons en we hebben er zin in.

Is de combinatie studeren en ondernemen houdbaar voor jullie?

Op momenten is het moeilijk, maar we hebben het geluk dat de app pas in september uit zal komen. We hebben dus wel wat tijd hebben om alles rustig op gang te brengen. Voorlopig staat er nog niet zoveel druk achter. Af en toe worden er wel eens lessen gemist of wordt een taakje van RTB een beetje uitgesteld maar uiteindelijk geraakt alles dat af moet zijn, wel af. De combinatie is niet makkelijk, maar we komen we er wel.

Vanaf dit jaar is het student-ondernemer statuut van start gegaan, is dit iets waar je naar uitkeek? Maken jullie hier gebruik van? Is dit handig voor jullie?

Dit is zeer handig voor ons. Zeker in verband met bepaalde networking events waar we in de toekomst zeker vaker naartoe willen en ook zelf standjes op willen zetten. Jammer genoeg vallen die vaak overdag in de week en hangt het dus af van je lessen/stage of we kunnen gaan. We hebben dit ondertussen dan ook aangevraagd.

Neem zeker eens een kijkje op de website van Ride that Bike: http://www.ridethatbike.be

Posted on 26 May 2017 in Geen categorie

Back to Top