Gender equality is more than a goal in itself. It is a precondition for meeting the challenge of reducing poverty, promoting sustainable development and building good governance
– Kofi Annan


Met de recente Olympische Winterspelen in Sotsji kwam de homofobe wetgeving van Rusland sterk onder de internationale aandacht, net zoals die van landen als Oeganda. De verontwaardiging bij Westerse toeschouwers was groot en pleidooien voor een boycot van deze Spelen waren talrijk.

Uiteraard juichen wij het toe dat er wereldwijd opgekomen wordt voor holebirechten, maar ook in eigen land is gelijke behandeling van holebi’s en transgenders niet zo evident als je zou denken. Jong VLD Antwerpen wil dan ook alle wettelijke discriminatie wegwerken, zodat gezinnen met homo- of biseksuele ouders niet méér obstakels tegenkomen dan heterokoppels. Ook moet hun veiligheid, net zoals die van iedere burger van dit land, gegarandeerd worden; getuigenissen van personen die omwille van hun geaardheid fysiek geweld ondergaan, maar bij de politie weggewuifd worden, moeten dan ook ten gronde onderzocht worden.

Niet alleen tussen holebi’s en hetero’s blijven er verschillen bestaan, maar ook vrouwen zijn en blijven regelmatig het slachtoffer van discriminatie, hoe onvoorstelbaar dit voor velen van ons ook mag lijken. Hierbij doelen we niet alleen op fysiek en mentaal geweld (kijkt u even naar Sofie Peeters’ docu Femme de la Rue ter illustratie), maar ook op ongelijke behandeling op de arbeidsvloer. Jong VLD Antwerpen neemt alvast geen genoegen met minder dan de volledige gelijkwaardigheid van man en vrouw, binnen welk kader dan ook. In de 21ste eeuw is het immers onacceptabel dat vrouwen niet ten volle meester zijn over hun eigen leven of hun talenten en passies niet ten volle kunnen aanwenden, waar dat voor mannen al eeuwen vanzelfsprekend is.

Back to Top